Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Dobrev-korszak: újabb apró trü
  2008-06-19 17:03:23, csütörtök
 
  Dobrev-korszak: újabb apró trükk?
2008-06-19 06:39:27

Kireformálnák a gyest 45 ezer család zsebéből!

Extrém helyzet: a miniszterelnök felesége, aki semmiféle közéleti funkciót nem tölt be, előadást tart az egyetemen, megkérdőjelezve a gyes időtartamát, melynek nyomán rövidesen már a szakminiszter is ugyanerről beszél. Felmérések szerint a magyar társadalom ezt nem így gondolja. ,,Árnyaltabban látja" a képet Vekerdy Tamás, trükköket gyanít Soltész Miklós.

A nemi szerepekről beszélt, megszorítás lesz belőle: különös fordulatot vettek az események ezt követően, hogy Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége megtartotta előadását a Corvinus Egyetemen. Gyurcsány Ferenc felesége többek között Norvégiát citálta elő példaként, ahol a ,,hihetetlen fejlődés" két titka szerinte a kőolaj és az emberi erőforrás maximális kihasználása. Gyurcsány felesége az előadásában a gyes és a magyarok általa vélt hímsoviniszta szemlélete elleni kirohanásai során többek között azzal érvelt: egy nő akkor érzi magát biztonságban, ha meg tudja teremteni az egzisztenciáját. A dolgozó nők igényei ellátása miatt pedig bölcsőde kell - érvelt Gyurcsány felsége. Dobrev kitért a részmunkaidőben foglalkoztatott nők igen alacsony, 6 százalékot sem elérő arányára.

Dobrev ,,áprilisi téziseihez" rövidesen, május 1-jei, a Népszabadságnak adott nyilatkozatában csatlakozott Gyurcsány Ferenc is: ,,Gyesen van 170 ezer anya. (...) Mi pedig tudjuk, hogy amikor pici a gyerek, akkor nehezebb elmenni mellőle, rendezzük át már ezt a három évig egyforma gyest, kapjon mindenki az elején többet, később arányosan kevesebbet, de akkor mehessen dolgozni, anélkül, hogy hazudnia kellene" - így Gyurcsány, akit hosszabb ideje feltűnően kínoz a ,,hazugságbeszéd-igaz beszéd" paradoxona.

Ahhoz, hogy valóban szabadon dönthessenek az édesanyák, az is szükséges, hogy gyermeküket biztonságos környezetben tudják elhelyezni napközben, ezért a kormány kiemelt kérdésként kezeli a bölcsődei, óvodai fejlesztéseket - a Gyurcsányné szavaival kísértetiesen egybeeső megfogalmazás már Budai Bernadetté. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: Magyarországon a legalacsonyabb a kisgyermeket nevelő, fiatal foglalkoztatott nők aránya, és azáltal, hogy a gyermekes anyák hosszú ideig maradnak otthon, egyre nehezebben tudnak újra munkába állni. A szóvivő hiányolta a Fidesz gyessel kapcsolatos javaslatait.

Soltész: Csak óvodából 250-et zártak be

A hetedik évébe lépett szocialista kormányzás időszakában Magyarországon a nők 6 százaléka dolgozik részmunkaidőben, szemben az európai uniós 30 százalékos átlaggal. Ne rajtunk kérje számon Budai Bernadett, hogy nekünk mi a programunk, hanem vegyék számba, hogy ők mit nem tettek meg - így reagált erre a lapunk által megkeresett Soltész Miklós.

Nem is kérdés, hogy a gyermekvállalás és -nevelés kérdésével foglalkozni kell, ám ennek csak akkor van értelme, ha hiteles gazdaságpolitikai programot indít el a magyar kormányzat. Amíg ez meg nem valósul, semelyik vállalkozóval vagy céggel nem lehet kapcsolatot teremteni a részmunkaidős foglalkoztatás feltételeinek megtárgyalása, az ezzel kapcsolatos gazdasági ösztönzések egyeztetése céljából. Ugyanis amíg nincs hiteles gazdasági program, amíg nem indul be újra a magyar gazdaság, mindazok a dolgok, amikről beszélnek, hogy bővítik az óvodát vagy a bölcsődei hálózatot, csak pusztába kiáltott szó. Lehet, hogy építenek ilyen intézményt, csak éppen nem adnak a fenntartásra pénzt az önkormányzatoknak, s ugyanoda kerülünk újra, ahova most került az ország: csak óvodából 250-et zártak be - fejtette ki a parlament ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának alelnöke.

Dobrev Klára vetette fel eredetileg, hogy a ,,panelba szorult" édesanyáknak milyen katasztrofális a helyzetük. Érdekes kérdés, hogy egyáltalán honnan ,,tud" erről a tágas Apró-villa lakójaként, másrészt hogy ha ez létező probléma, miért nem segítik azokat a programokat, melyeknek a célja, hogy a lakótelepeken minél több közösségi teret teremtsenek - vetette föl a kérdést Soltész. Hozzátette: ezek jó lehetőségek lennének, hogy a gyereknevelésbe esetleg belefásult édesanyák számára némi feloldást jelentsenek. Meg kellene erősíteni például a lakótelepeken található kultúrházakat - érvelt. Érthetetlen, miért nem folytatják a polgári kormányzat által megkezdett programot, a szociális minisztérium és a Máltai Szeretetszolgálat között meglévő szerződést. Olyan új lakótelepi játszótereket kezdtünk építeni - ezekből sajnos csak kettő valósult meg, és újakat az MSZP-SZDSZ-kormány részéről azóta sem létesítettek -, ahol mind a gyerekekkel, mind az édesanyákkal foglalkoznak. Ezek a helyek nemcsak játszótérként működnek, ilyen a békásmegyeri példa, ahol szociális munkások is segítik a kis közösségek kialakulását.

A feleség javasol, a kancellária megrendel, Szűcs Erika változtat?

Soltész érdekesnek vélte, hogy Gyurcsány Ferenc felesége tartott egy előadást a Corvinus Egyetemen, fölvetve a gyes időszakának lerövidítését, és ezt követően rendelt meg a Miniszterelnöki Hivatal egy felmérést, hogy mit szólnak ehhez az emberek. A parlament tavaszi ülésszakának utolsó ülésnapján már Szűcs Erika szociális miniszter is úgy fogalmazott Selmeczi Gabriella interpellációs kérdésére válaszolva, hogy nem tartják a legjobb formának a gyes és a gyed jelenlegi állapotát - vázolta az események felgyorsulását Soltész.

Hozzáfűzte: figyelemre méltóak a Medián felmérésének eredményei, melyek szerint az emberek 87 százaléka úgy gondolja, hogy igenis lehetőségeket kell adni az édesanyáknak arra, hogy a gyermeket hároméves koráig neveljék.

A Fidesz-KDNP politikáját ismertetve Soltész rámutatott: az abnormálissá vált demográfiai helyzetben ,,már annak is örülni kell, ha a második gyermek is megszületik a családokban. Első lépésben tehát arra kell majd koncentrálni, hogy a második gyermek születését támogassuk".

Egy újabb trükk

Gyurcsány Ferenc elhíresült beszédében emlegette a ,,trükkök százait" - emlékeztetett. Egy ilyen trükk a gyes-, gyedtémában: az az édesanya, aki adott számú hónapot már ledolgozott a gyermekszülés előtt, jogosult a gyedre. Ez az összeg jóval magasabb, mint a gyes. A gyed viszont csak két évig tart. A jelenlegi helyzetben a két év gyed után még egy év gyesre is elmehet az édesanya. Mélyen hallgat viszont a kormányzat arról, hogy az új struktúrában mi történne azzal az évi 40-45 ezer édesanyával, akiknek az első két év után megszűnt a gyed: továbbra is megkapják-e az egyéves gyest? Azért hallgatnak erről, mert ez egy olyan ,,apró trükk", amivel milliárdokat vehetnek ki a rendszerből. Amikor a jelenlegi kormányzat ,,reformokban" gondolkodik, az utóbbi öt évben azt mutatta, hogy pénzelvonás, megszorítás következik, a támogatási rendszer megszorítása.

A Fidesz-KDNP tárgyalásokat kezdeményez és egyezséget szeretne kötni a fiatalokkal, családokkal foglalkozó egyesületekkel. Célunk, hogy kiszámítható családpolitika érvényesüljön a gyermekvállalásban, hogy hosszú távon tervezhessenek a fiatal házasok - fejtette ki a képviselő.

Vekerdy: A legjobb az anya mellett, ha van mód erre

Személyes véleményem változatlanul az, hogy jónak tartom: ha egy anyának erre módja van, az első 3 évet, kistestvér születése esetén még többet töltsön a gyerekek mellett - nyilatkozta az MNO-nak Vekerdy Tamás pszichológus.

A XX. század első negyedében-felében kitűnő vizsgálatok mutatták ki azt, hogy a gyerek számára rendkívül jó és fontos, ha az első három évét az anyjával tölti el - folytatta a gyermekpszichológia területén is elismert viselkedéskutató. Hozzátette: Akkoriban még a harmadik életév volt az, különösen ennek az életévnek a vége, amikor a dackorszak, az ,,én-mondás", tehát az elszakadás és ottmaradás problémája beköszöntött. A század második felében az akcelerációval egy időben azt a megfigyelést tették, hogy ez az életkor a 2,5-2-re csökkent. Tehát a dackorszak a második életévben, az ,,én-mondás" a második életév végén jelenik meg: felgyorsulást tapasztalhatunk.

Jó lenne, és támogatnám azt is, ha az óvodáskorban a gyermek csak a délelőttöt töltené az intézményben. Ám találkoztam olyan jelenséggel is, mint a magyarországi Waldorf-óvodák, melyek azt hirdetik, hogy ,,a gyerek érdekében" csak délelőtt működnek, és nem akarnak napközit biztosítani. Ha kimegyünk Németországba, a Waldorf őshazájába, ott azt látjuk, hogy természetesen van napközi! Nem élhet a világon kívül semmilyen mozgalom vagy elszánás. Jó lenne, ha haza tudna jönni délután a gyermek akár az iskolából is. Csakhogy ez, világszerte így van, nem lehetséges - így hát azon kellene gondolkodnunk, hogy milyen legyen délután az intézményben töltött idő. Hát semmiképpen nem olyan, mint a magyar napközik nagy része. Az óvodák ebből a szempontból jobb helyzetben vannak - fejtette ki Vekerdy.

Nemzeti összefogás kell

Erre jön viszont egy harmadik szempont, az anyáé. Világszerte vizsgálatok mutatják: míg százötven-százhetven éve még nagycsaládok éltek együtt, ma a gyermekükkel kettesben maradó anyák (ilyen a ,,zöld özvegy"-jelenség) egy része nehezen viseli ezt az izolációt; alkoholizmus és egyéb jelenségek, depresszív tünetek lépnek fel. Vissza akarnak menni dolgozni, konfliktus alakul ki. Egy anya, akinek teher a gyerek, az problematikus eset: itt valami utat kell teremteni annak, hogy legyen választási lehetősége. Ezért fontos az egyedi döntések fontossága - hangsúlyozta. Most is vannak anyák, akik nagy nyugalommal, örömmel maradnak otthon gyermekeikkel, azoknak ezt lehetővé kellene tenni. Vannak olyan anyák is, akik különböző - lelki, anyagi - okokból arra kényszerülnek, hogy valamivel korábban menjenek vissza. Ezt is lehetővé kellene tenni. Az helyes, hogy már eddig is oldották valamennyire a munkavégzés tilalmát - tette hozzá.

Azzal a gyanúperrel is élek, hogy 1948-ban azért rendezték úgy a fizetéseket, ahogy rendezték, mert szerették volna, hogy a család minden tagját munkába kényszerítsék, és szerették volna a gyermekeket állami nevelésbe vonni. Ennyire viszont nem tudták kiépíteni a rendszert. Én magam is pártoltam, hogy egy időre legalább fenntartható legyen egy keresetből egy család; ami persze lemondással jár, nem tudom, mennyire hajlandók erre Magyarországon a családok - árnyalta a képet Vekerdy. A kérdés tehát rendkívül komplex; mindkét szempontnak számtalan igazságtényezője van, és mindig óriási veszély, amikor egyik vagy másik oldal hangsúlyozásával az egyik vagy másik politikai erő a maga igazát akarja hangsúlyozni. Ezek a dolgok soha nem egyértelműek. Kitűnő példa erre a finn iskola-gyerek kérdés rendezése; itt rendkívül feszült helyzetben a pártok addig veszekedtek egymással, amíg legalább néhány alapkérdésben meg tudtak egyezni. Én csakis ezt az alaphelyzetet látom járhatónak - vélte a pszichológus. Ez rendkívül komplex kép: ennek a megoldására valódi nemzeti összefogás kell, nem hiszem, hogy egy még oly zseniális jobb- vagy baloldali kormány meg tudná oldani - összegezte Vekerdy.

Udvardy Zoltán
mno.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: viselkedéskutató, hangsúlyozásával, igazságtényezője, tapasztalhatunk, miniszterelnöki, egzisztenciáját, részmunkaidőben, gyermekvállalás, foglalkoztatott, nyilatkozatában, megkérdőjelezve, gyereknevelésbe, népszabadságnak, interpellációs, foglalkoztatás, katasztrofális, tervezhessenek, magyarországon, családpolitika, miniszterelnök, felgyorsulását, egyesületekkel, akcelerációval, kormányszóvivő, fejlesztéseket, legalacsonyabb, hazugságbeszéd, gondolkodnunk, játszótereket, természetesen, kísértetiesen, németországba, kultúrházakat, lakótelepeken, alaphelyzetet, problematikus, miniszterelnök felesége, gyes időtartamát, magyar társadalom, képet Vekerdy, nemi szerepekről, emberi erőforrás, magyarok általa, részmunkaidőben foglalkoztatott, három évig, elején többet, kormány kiemelt, kisgyermeket nevelő, gyermekes anyák, szóvivő hiányolta, hetedik évébe, európai uniós, Vekerdy Tamás, Soltész Miklós, Dobrev Klára, Corvinus Egyetemen, Gyurcsány Ferenc, Budai Bernadetté, Budai Bernadett, Máltai Szeretetszolgálat, Szűcs Erika, Miniszterelnöki Hivatal, Selmeczi Gabriella, MNO-nak Vekerdy Tamás, Udvardy Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép Ernő - Virágzó akácfák  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Amit átélünk,  György napra  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  William Shakespeare idézet  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Becsüld meg azt amid van,...  Bizonyos kulturális szint nélk...  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Föld napja április 22  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Volt egy...  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Irgalom és ítélet  Tehetségtelen gyerek nincs.  képre írva  Semmit ne higgy el  Aki szeret, annak senki sem id...  Környezetvédelem  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Bella István: Zsoltár  Viharban csak az a fa marad ál...  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Mosolyogtál már ma?  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Palóc Grand Canyon  Egyszerűen  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Búzaszentelés  Beney Zsuzsa - Álom  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
miniszterelnök felesége, gyes időtartamát, magyar társadalom, képet Vekerdy, nemi szerepekről, emberi erőforrás, magyarok általa, részmunkaidőben foglalkoztatott, három évig, elején többet, kormány kiemelt, kisgyermeket nevelő, gyermekes anyák, szóvivő hiányolta, hetedik évébe, európai uniós, lapunk által, magyar kormányzat, részmunkaidős foglalkoztatás, ezzel kapcsolatos, magyar gazdaság, óvodát vagy, bölcsődei hálózatot, fenntartásra pénzt, parlament ifjúsági, tágas Apró-villa, lakótelepeken minél, kérdést Soltész, gyereknevelésbe esetleg, lakótelepeken található, polgári kormányzat, szociális minisztérium, édesanyákkal foglalkoznak, helyek nemcsak, békásmegyeri példa, feleség javasol, kancellária megrendel, gyes időszakának, parlament tavaszi, legjobb formának, gyed jelenlegi, események felgyorsulását, édesanyáknak arra, gyermeket hároméves, abnormálissá vált, második gyermek, újabb trükk, ilyen trükk, gyermekszülés előtt, összeg jóval, gyed viszont, jelenlegi helyzetben, kormányzat arról, egyéves gyest, olyan &#8222, jelenlegi kormányzat, támogatási rendszer, fiatal házasok, anya mellett, anyának erre, gyerekek mellett, gyerek számára, első három, anyjával tölti, harmadik életév, század második, megfigyelést tették, második életévben, második életév, gyermek csak, délelőttöt töltené, magyarországi Waldorf-óvodák, gyerek érdekében&#8221, világon kívül, gyermek akár, intézményben töltött, magyar napközik, óvodák ebből, szempontból jobb, harmadik szempont, gyermekükkel kettesben, része nehezen, problematikus eset, egyedi döntések, munkavégzés tilalmát, család minden, gyermekeket állami, időre legalább, családok &#8211, kérdés tehát, egyik vagy, maga igazát, dolgok soha, finn iskola-gyerek, pártok addig, alaphelyzetet látom, megoldására valódi, viselkedéskutató, hangsúlyozásával, igazságtényezője, tapasztalhatunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6073
  • e Hét: 20303
  • e Hónap: 31414
  • e Év: 184910
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.